SIKÇA SORULAN SORULAR



Sağlık Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sağlık sigortası yaptırırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Sağlık sigortasında sigorta yaptıracak kişinin beyanı esas alınmaktadır. Bu yüzden talepte bulunan kişinin sigorta şirketini yanıltıcı beyanda bulunmaması gerekir. Aksi takdirde ya da buna neden olacak şekildeki sessizliği sigorta şirketine sözleşmeden cayma hakkı verecektir.
Sigorta yaptıracak kişi tarafından sigorta şirketi ile karşılıklı mutabakata vardıktan sonra kabul edilen poliçenin ücreti ödenir. Poliçede muafiyet, indirim veya ek prim uygulaması var ise bunun sigorta yaptıracak kişi tarafından detaylı bir şekilde bilinmesi ve de bunun avantajlarının, dezavantajlarının öğrenilmesi gerekmektedir.
Poliçede sunulan teminatların kapsamının tam olarak öğrenilmesi böylece sigorta şirketinin ve de sigortayı yaptıracak kişinin üzerlerine düşen yükümlülükleri öğrenmesi için poliçeyi ve eklerini okuması gerekmektedir.

Poliçe alındığında teminat ne zaman başlar?
Sigortalının sorumluluğu, poliçenin ilk taksidinin ödenmesinden itibaren başlar. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12. 00 ‘de başlar ve öğleyin saat 12.00’ de sona erer.

Hangi durumda teslim edilmesi gereken belgeler nelerdir?
Sigorta ettiren veya sigortalı kaza veya hastalık sonucu ödenmesi gereken muayene, tedavi ilaç ve hastane masraflarını ve raporlarını gösteren belgelerin asıllarını tedaviyi yapan hekim veya hastanece doldurulacak şirket ihbar ve tedavi formları ekinde teslim etmekle yükümlüdür.

Hangi sağlık harcamaları poliçe kapsamı içindedir?
Sağlık sigortası başlangıç tarihinden sonra oluşan hastalık ve kazalara ilişkin harcamalar, poliçe özel ve genel şartları ve istisnalarında tanımlandığı şekilde kapsam içinde olup, teminatlar dâhilinde karşılanmaktadır.

Anlaşmalı Kurum listelerine nasıl ulaşılabilir ?
Sağlıkta anlaşmalı kurumlara buradan (http://www.sompojapan.com.tr/tr/hasar-islemleri/anlasmali-saglik-kuruluslari) ulaşabilirsiniz.


Zorunlu Deprem Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Zorunlu deprem sigortasında tazminat ödenmesi ne şekilde olur?
Tazminat miktarının yasa ve poliçe hükümlerine göre tespit edilmesinden sonra Doğal Afet Sigortaları Kurumu Kurumu, sigorta bedelini aşmamak kaydıyla kesinleşmiş olan tazminat miktarını en geç takip eden bir ay içerisinde hak sahibine ödemek zorundadır.

Zorunlu deprem sigortasında tazminat hakkının eksilmesi hali olabilir mi?
Binanın ve her bir bağımsız bölümün projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatılmasına neden olan veya buna imkan veren malik veya intifa hakkı sahibi, meydana gelen zararın bu nedenle ortaya çıktığının veya arttığının tespit edilmesi durumunda bu tutar kadar tazminat alma hakkını kaybeder.

Zorunlu deprem sigortasında sigorta bedeli ödenen hasar tazminatı kadar eksilir mi?
Kısmi hasar halinde sigorta bedeli, rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren, ödenen tazminat tutarı kadar eksilir. Sigorta bedelinin eksildiği hallerde, hasarlı binanın, hasardan bir gün önceki haline getirildiği tarihten itibaren başlamak üzere, gün esası ile prim alınmak suretiyle sigorta bedeli yükseltilir. Deprem sonucu tam hasar meydana geldiği takdirde, tazminatın ödenmesi ile birlikte sigorta teminatı sona erer. Zorunlu deprem sigortası ile depremin, yangın, infilak ve yer kayması dahil, sigortalı binalarda ve temellerinde, doğrudan neden olacağı maddi zararlar, sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından teminat altına alınmıştır.

Zorunlu deprem sigortası yaptırılmaması durumunda cezai yaptırım uygulanır mı?
Zorunlu deprem sigortasının uygulamaya konulmasını takiben, 27 Mart 2001 tarihinden itibaren, Zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekirken bunu ihmal edenler, bu sigorta kapsamında karşılanacak zararlar için doğal afetlerle ilgili mevzuat çerçevesinde hak sahibi olamamaktadırlar. Ayrıca tapu tescil işlemlerinde Zorunlu deprem sigortasının yaptırılmış olduğuna dair belgenin ibraz edilmesi mecburiyeti vardır.

Zorunlu deprem sigortasında eşyalar teminat kapsamında mıdır?
Zorunlu Deprem Sigortası sadece binaları kapsamaktadır.

Zorunlu deprem sigortası yaptırmak için gerekli belge ve bilgiler nelerdir?
Sigortalının adı, adresi, telefon numarası, vergi kimlik numarası, sigorta ettirenin vergi kimlik numarası, sigortalanacak binanın açık adresi, tapu bilgileri, (ada, pafta, parsel, sayfa no.) inşa yılı ve yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu, evin brüt yüzölçümü ve mekanın kullanım şekli.

Hasar olduğunda hangi poliçeden ödeme yapılır?
Sigortalının hem Zorunlu deprem sigortası poliçesi hem de sigorta şirketinden düzenlettirmiş olduğu ihtiyari poliçesi var ise hasar Zorunlu deprem sigortası poliçesi kapsamında ödenir, aşan miktar için ihtiyari poliçe kapsamında ödeme yapılır.

Hasar ihbarı nereye yapılır?
Riziko'nun gerçekleştiği öğrenildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na veya poliçeyi düzenleyen sigorta şirketinin genel müdürlüğüne, bölge müdürlüğüne veya yetkili acentelerine hasar ihbarında bulunulabilir.


Ferdi Kaza Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Ferdi Kaza sigorta bedeli nasıl belirlenir?
İnsan hayatının değerini veya organlarını yitirmesi sonucu, maddi kayıplarını belirlemek mümkün olmasa da , teminat limiti belirlemek gerekir.Sigorta teminat limitinin belirlenmesinde meslek, yaş gibi bazı özellikleri dikkate alınır. Bu limit sigortalının talebine istinaden belirlenir.

Ferdi Kaza sigortası sadece Türkiye sınırları içerisinde mi geçerlidir?
Poliçe üzerinde yazılı teminat limiti çerçevesinde bütün dünyada geçerlidir.

Ferdi Kaza poliçelerinde, hangi süreyle hizmet alınabilir?
Poliçeler genellikle yıllık olmakla birlikte bir yıldan kısa süreli de olabilmektedir.

Vefat tazminatı kimlere ödenir?
Sigorta tazminatı, poliçede belirtilen menfaattarlara, yoksa kanuni hak sahiplerine ödenir.


İşyeri Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


İşveren Sorumluluk sigortası nedir?
Bir işyerinde işverene bir hizmet sözleşmesi ile bağlı ve Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa tabi çalışanların işlerini yaparken kendisine veya üçüncü şahıslara vereceği zararlar nedeniyle işverene düşen kanuni sorumluluğu teminat altına alan bir sigortadır.

İşçi çalıştığı yerde meslek hastalığına yakalanırsa, İşveren Sorumluluk sigortasından faydalanabilir mi?
Meslek hastalığı standart teminatların dışındadır, ek teminatla poliçeye dahil edilebilmektedir.

İşveren Sorumluluk sigortası mecburi bir sigorta mıdır?
İşveren Sorumluluk sigortası isteğe bağlı bir sigortadır, zorunlu değildir.

Hırsızlık sonucu meydan gelen hasarı ödendikten sonra çalınan mallar kısmen veya tamamen bulunursa ne yapılmalıdır?
Sigortalı bu durumu sigortacıya bildirmek zorundadır. Sigortalı, bulunan şeyin değerini ödeyerek ya geri alır, ya da bulunan şeylerin mülkiyetini sigortacıya devreder. Geri alınma durumunda, bulunan şeylerde çalınma dolayısıyla bir kıymet eksilmesi meydana gelmişse, sigortacı bu zararı ödemek zorundadır.

Hırsızlıkta sonucu meydana gelen hasarın ödemesi ne zaman yapılır?
Çalınan sigortalı değerlerin bulunması için ilgili makamların yapacağı araştırmalar 30 gün içinde sonuçlanmadığı takdirde ilgili makamdan sigortalı değerlerin bulunamadığına dair yazılı beyanın alınmasını takiben ödeme yapılır. Bununla birlikte sigortacı belirlenen tazminatı rizikonun gerçekleştiğini belirleyen bilgi ve belgelerin kendisine ulaşmasından itibaren 30 gün içinde ödemek zorundadır.

Sigortalı malların mülkiyetinde bir değişiklik olduğunda Hırsızlık sigortası devam eder mi?
Sözleşme süresi içinde, menfaat sahibinin veya zilyedlik durumunun değişmesi halinde (ölüm hali hariç) sigorta sözleşmesi geçersiz olur. Poliçenin iptalinin geçerli olduğu tarihe kadar geçen sürenin primi, gün esası üzerinden hesap edilir ve geri kalan süreye ait prim yeni hak sahibine verilir.
Ölüm halinde ise yeni hak sahibi sigortayı öğrendiğinde durumu sigortacıya 15 gün içinde bildirmelidir.

Cam Kırılması sigortasının teminat kapsamı nedir?
Poliçede gösterilen yerlerdeki cam ve aynalarda kırılma nedeniyle meydana gelecek hasarları teminat altına almaktadır.

Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk sigortası teminat kapsamı nedir?
Üçüncü Şahıs Mali Sorumluluk sigortası, sigortalının bizzat kendisinin veya yanında çalıştırdığı kişiler ile aile efradının, bir kaza sonucu üçüncü şahıslara verecekleri bedeni ve maddi zararları poliçede belirtilen limitlere kadar teminat altına almaktadır.

Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk sigortasında üçüncü şahıs sayılmayanlar kimlerdir?
Sigortalı gerçek kişiye bir hizmet veya vekalet ilişkisi ile bağlı olanlar, aile efradı (sigortalının eşi, evlad edindikleri, sigortalıyı evlat edinenler, sigortalı ile birlikte oturmaları halinde kardeşleri, damatları, gelinleri ve kendisi tarafından bakılan sair akrabaları, sigortalının eşinin usul ve füruu ile kardeşleri.) ile sigortalı tüzel kişinin sınırsız sorumlu ortakları ve yetkili kişileri üçüncü sahıs sayılmamaktadır.

Asansör Mali Sorumluluk sigortası teminat kapsamı nedir?
Ticari binalarda veya konut binalarında bulunan asansörlerde meydana gelebilecek kazalar nedeniyle üçüncü kişiler tarafından ileri sürülebilecek tazminat taleplerini belirli limitlere kadar teminat altına alan sigorta türüdür.

Asansöre kapasitesinin üzerinde kişini binmesi sonucu meydan gelen hasarlar karşılanır mı?
Ticari binalarda veya konut binalarında bulunan asansörlerde taşıma kapasitesinin aşılması sebebiyle meydan gelen zarar ve ziyanlar teminat dışında kalmaktadır.

Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk sigortasını kimler yaptırır?
Likit petrol gazını (LPG) depolayan, tüplere dolduran, doldurtturan, nakleden, doğrudan doğruya veya yetkili bayileri kanalıyla tüketiciye satan ve bu faaliyetlerinden dolayı ruhsat almak zorunda olan LPG şirketlerinin yaptırmak zorunda oldukları bir sigortadır.

Tüpgaz bayiinde gerçekleşen patlama sonucu, komşu binada meydana gelen hasarı Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası karşılar mı?
Likit petrol gazı firmalarının kendi markaları altında doldurdukları veya doldurttukları ve yetkili bayileri aracılığıyla ya da doğrudan pazarladıkları tüplerin kullanılmak üzere bulunduruldukları yerlerde infilak etmesi veya gaz kaçırması sonucu (kusurları olsun veya olmasın) başkalarına vereceği bedeni ve maddi zararlar bu sigortadan karşılanacaktır. Ancak kullanım haricinde satılmak üzere yetkili bayilerde bulunan tüplerin infilak etmesi veya gaz kaçırması sonucu (kusurları olsun veya olmasın) başkalarına vereceği bedeni ve maddi zararlarTehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası'ndan karşılanacaktır.

Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk sigortasını yaptırmak zorunlu mudur ?
Yanıcı, parlayıcı, patlayıcı ve yakıcı maddeleri üreten, depolayan, nakleden veya satanların yaptırmak zorunda olduğu bir sigortadır.

Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk sigortasına ait primler nasıl belirlenmektedir?
Hazine Müsteşarlığı bu sigorta ile ilgili limitlerin yer aldığı bir Tarife ve Talimat yayımlamaktadır.

Tüpgaz ile Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk sigortası arasındaki farklar nelerdir?
Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası likit petrol gazı (LPG) tüpleyen firmaların, doldurdukları veya doldurttukları ve yetkili bayileri vasıtasıyla veya doğrudan doğruya tüketiciye intikal ettirdikleri tüplerin kullanılmak üzere bulundukları yerlerde infilakı, gaz kaçırması, yangın çıkarması sonucu (kusurları olsun veya olmasın) verecekleri bedeni ve maddi zararlara karşı sorumluluklarını temin eder.
Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası ise yanıcı, parlayıcı, patlayıcı ve yakıcı maddeleri üreten, depolayan, nakleden veya satanların bu mesleki faaliyetleri nedeniyle, bu maddelerin doğrudan doğruya neden olduğu olaylar sonucu kusurları olsun olmasın üçüncü kişilere verecekleri bedeni ve maddi zararlara karşı sorumluluklarını temin eder


Hasarla İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Anlaşmalı servis kullanmanın avantajları nelerdir?
Tüm anlaşmalı servis şebekesinde;
- Anlaşmalı servis noktaları sizin adınıza hasar dosyasının açılmasından ödemeye kadar olan tüm süreci sizin adınıza takip eder.
- Yaygın hizmet ağında poliçe limitleriniz ve kapsamı dahilinde teminat altında olan tüm hasarların onarım işlemlerini ödeme yapmadan/vekalet işlemlerine gerek olmadan gerçekleştirebilirsiniz.

EHOM nedir, avantajları nelerdir?
- Hasar ile ilgili onarım ve değişimler hızlı, kaliteli ve aracınızın orjinalliğini gereksiz yere bozmadan, teknik gerekler Sompo Japan Sigorta A.Ş. kalite ve güvencesi teminatı ile sağlanmaktadır.
- Onarım süresince poliçe assistans teminatı dışındaki kasko dosyaları ve tüm trafik dosyalarında sigortalı / mağdurlarının ikame araç ihtiyaçları EHOM servisleri tarafından karşılanabilmektedir.
- Poliçe asistans teminatı dışındaki EHOM servislerimize araç çekim ihtiyaçları karşılanmaktadır.
- Teknolojik imkanlar kullanılarak hızlı hasar tespit işlemleri yapılmaktadır.
- Güncel teknoloji kullanımı ve teknik uygunluk dahilinde Alternatif Onarım Teknikleri kullanılarak gerekli onarım hizmetleri hızlı, kaliteli ve aracın 2.el değerini koruyacak şekilde verilmektedir.
- Bazı EHOM larımız aynı zamanda Sompo Japan Özel Onarım hizmeti de vermektedir. Bu noktalardan hem hasar hem de Sompo Japan Özel Onarım Hizmeti aynı anda alınabilmektedir. Anlaşmalı servis bilgilerimize buradan erişebilirsiniz.
- EHOM Avantajlı Hasarsızlık Koruma Teminatı verilen poliçelerde, poliçe teminatı dahilinde EHOM servis noktalarında yapılan onarımlarda aracın hasarsızlık indirimi korunmaktadır.
- Ehom noktalarından alınan onarım hizmetleri 2 yıl yasal servis garantisi sağlamaktadır.

Sompo Özel Onarım hizmetinin içeriği nedir? Hasarsızlık indirimini etkiler mi?
- Sompo Japan Özel Onarım Hizmeti Poliçe vadesi süresince aracınızda oluşan küçük ölçekli hasarların, poliçenizde tanımlı limitler dahilinde poliçe yenilemelerinizde hasarsızlık indiriminizi bozmadan özel tamir teknikleri ile aracınızın orijinalliğini bozmadan herhangibir zabıt, tutanak, resmi evrak v.s. gerektirmeden Sompo Japan Sigorta kalite ve güvencesi ile 2 yıl servis garantili verilen onarım hizmetidir. Bu onarım hizmetleri Yedek parça değişimi olmadan poliçenizde detayları tanımlı teminatlar dahilinde azami düzeyde tamirat işlemlerini - Poliçede tanımlı şartlar ve limitler dahilinde aşağıdaki hizmetler Sompo Japan Özel Onarım Teminatı kapsamında verilir.
Hizmetin Kapsamı:
*Boya Hasarlı Kaporta Ezik Onarımı
- Araç saç kaporta aksamı üzerinde dış darbelere bağlı olarak meydana gelen ve boyanın hasar gördüğü, 10cm. çapa kadar ezik, vuruk ve göçüklerin, güncel karoseri çektirme teknikleri ile düzeltilerek eski haline getirilme hizmeti. Bu hizmet ile sadece kaporta düzeltme işlemi yapılır ve gerdirme işleminden sonra boya onarımı hasarın boyutuna ve “Küçük Yama” işlemi kapsam ve teminatları dahilinde tamamlanması gerekir.
*Boya Onarımı “Küçük Yama “
- Dış darbeler veya kötü niyetli hareketler sonucu, genellikle araçların kapı, çamurluk gibi sac aksamlarında 30 cm, tampon gibi plastik aksamlarında meydana gelen çizik, sıyrık gibi küçük ölçekli kaportada yapılacak herhangi bir işlem olmaksızın gerçekleşmiş boya hasarları teminat kapsamında Küçük Yama yöntemi ile boyanır.
- Poliçe vadesi içinde bir defaya mahsus olmak üzere, aracın tek bir yan cephesinde bir defada oluşmuş ve kaportanın zarar görmediği ve onarımı yapan servis tarafından tek bir defada oluşmuş hasar olduğu tespit edilmesi halinde her bir 30 cm bir hasar 1 teminat kullanımı kabul edilerek, yıllık azami limitten kalan hakları kadar onarım gerçekleştirilir.
*Boyasız Kaporta Ezik Düzeltme
- Araç saç kaporta aksamı üzerinde dış darbelere bağlı olarak, boya zarar görmeksizin, 5cm çapa kadarki ve onarımı yapacak servis tarafından onarımı mümkün görülen kaporta eziklerinin, herhangi bir boyama işlemi yapılmaksızın, özel aletler kullanılarak ve aracın orjinalliği korunarak arac hasarının onarılması işlemidir. Bu işlem için, kaporta eziği olan bölgede saçın uzamamış, boyanın zarar görmemiş ve hasarlı panelin daha önce boyanmamış olması gerekir.
*İç Döşeme Onarımı
- Araç iç döşemelerindeki plastik, deri, velur, kumaş ve halı kaplı aksamları üzerindeki onarımı yapacak servis tarafından onarımı mümkün görülen sigara yanığı, çizik, yırtık, kopuk vs. hasarlar parça değiştirilmeden azami düzeyde tamir edilmesini kapsar.Bu hizmet dahilinde; maksimum 1 cm çapa kadar sigara yanıkları, 5 cm çapa kadar olan yırtık, plastik çizik ve çatlaklar, 3 cm çapa kadar kopan parçası mevcut olan plastik döşeme malzemelerinin azami düzeyde tamiratı yapılır.
*Ön Cam Onarımı
- Dış darbelere bağlı olarak araç lamine ön cam yüzeyinde oluşan, onarımı yapacak servis tarafından onarımı mümkün görülen manda gözü, yıldız, kombine gibi kırıklar ile 10cm.’ye kadar çatlakların azami düzeyde onarımı yapılır.
*Plastik Tampon Onarımı
- Onarımı yapan servis tarafından onarımı mümkün görülen araçların Plastik ön ve arka tamponlarında darbeler sonucu oluşan tamponun dış ve iç yüzeyindeki yırtık, kopuk (kopuk parçanın mevcut olması dahilinde) , çatlak, deformasyon vb. hasarlarının 20 cm çapa kadar olanlarının ve tampon ayaklarının temel plastik malzemedeki hasarların onarımıdır. Bu hizmete tamponun boyama işlemi dahil değildir. İşlem gören bölgenin, hasarın boyutuna ve “Küçük Yama” işlemi kapsam ve teminatları dahilinde tamamlanması gerekir.
- 20 cm.’yi aşan tampon hasarlarında onarım sonrası gereken boyama ve boyasız tabii plastik tampon hasarlarında tamir sonrası tamponun tamamına uygulanması gerekli “pütürlü plastik kaplama – uyumlandırma” kapsam dahilinde değildir.
(*)Hizmet limitleri poliçe türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Poliçeniz Sompo Japan Özel Onarım Klozundaki tanım ve limitleri kontrol/takip ediniz.

Sompo Özel Onarım hizmetinden nasıl yararlanabilirim?
- Sompo Japan Özel Onarım hizmet taleplerinizde Sompo Japan Özel Onarım servislerine poliçeniz ile randevu alarak müracaat etmeniz yeterlidir.
- Sompo Japan Özel Onarım Hizmeti veren güncel Sompo Japan Özel Onarım Servislerinin iletişim bilgilerine 0850 250 81 81 yardım hattından veya buradan ulaşabilirsiniz
Aracımda birden fazla hasar var ve bu hasarlar daha önce sigorta şirketine bildirilmemiş ise tazminat talep edebilir miyim ? Poliçe vadesinde oluşan, resmi kolluk kuvvetlerince hazırlanmış tutanaklı ve zabıtlı yada anlaşmalı tutanaklı hasarlar talep edilebilir.

Asistans hizmetinden nasıl yararlanabilirim?
Sigortalı kaza veya bir arıza sonucunda 7/24 şirketimizin 0850 250 81 81 nolu yardım hattından asistans hizmeti talep edebilir.

Hasar dosyam hangi durumlarda red edilir?
Sigorta genel ve poliçe özel şartlarınca teminat dışı kalan hallerde hasar dosyası ret edilir.

Hasar ihbar süresi ne kadardır?
Sigortalı rizikonun gerçekleştiğini öğrenince durumu gecikmeksizin sigortacıya bildirmelidir.

Hasar ödemesini ne kadar zamanda alabilirim? Hırsızlar önce evimden aracımın anahtarlarını daha sonra bu anahtarlar ile evimin önünden aracımı çaldılar. Kasko poliçem hasarımı karşılar mı?
Hasar ödemesi; poliçelerimizde belirtilen , hasarla ilgili tamamlanması gereken evrakların sigorta şirketine teslim edilmesi ile birlikte ekspertiz işlemlerinin tamamlanmasından sonra ödemeye engel bir durum tespit edilmedikçe 5 iş günü içerisinde yapılmaktadır. Kasko poliçesinde anahtar ile araç çalınması klozu var ise tarif edilen hasarı kasko poliçesi karşılar.

Kaza yaptığımda karşı tarafa verdiğim zararın tamamını kasko poliçem karşılar mı?
Karşı tarafın zararını ilk olarak Trafik sigortası karşılar, Trafik sigorta limitinin üzerinde kalan zarar için, Kasko poliçesinde teminat olarak İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı alınmış ise limit dahilinde tazminat ödemesi talep edilebilir.

Kiralık araç teminatını hangi şartlarda kullanabilirim?
Kasko poliçesinde kiralık araç hizmet teminatı alınmış ise, poliçede belirlenen süre kadar, kaza sonrası sigortalı aracın onarım süresi 24 saati geçen durumlarda eksper kanaati ile ikame araç hizmeti sigortalı talep edebilir.

Konut poliçesinde hasar olunca eşya faturaları istenir mi?
Hasar oluş şekli ve nedenine bağlı olarak talep edilebilir.


Konut Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Evinizi veya işyerinizi sigorta ettirirken nelere dikkat etmelisiniz?
Evinizi veya işyerinizi sigorta ettirirken, sigortacılıkta kullanılan “bina değeri” teriminin evinizin tamamıyla yeniden inşası halinde oluşacak maliyeti kastettiğidir. Yapı tipine göre bu maliyetler yaklaşık olarak hesaplanmıştır. Bina maliyetini beyan ederken bu hususu göz önünde bulundurmak gerekir.
Bu tarz sigortalarda, sigorta bedeli çok yüksek olmadığı sürece, ev veya işyerinizde teftiş yapılmaz. Sigorta bedeli olarak beyan ettiğiniz rakam kullanılır. Ancak, hasar anında hasar gören malın görülmesi, çalınma veya benzeri bir diğer sebepten, mümkün olmuyor ise görevli eksperler malın faturası gibi v.b. belge veya metotlara başvurabilir.

Antika, tablo, koleksiyon, değerli halı gibi özelliği olan varlıklar sigorta teminatına dahil edilebilir mi?
Ancak sigorta bedelleri poliçede ayrı ayrı belirtilmek kaydı ile ve ek sözleşme ile bu teminata alınabilir.

Sigortalı malın mülkiyeti değiştiğinde, yangın poliçesinin durumu ne olur?
Poliçenin tüm hak ve borçları, yeni sahibine intikal eder. Ancak 15 gün içerisinde sigortacıya durumun bildirilmesi gerekir; aksi takdirde sigortacının herhangi bir sorumluluğu olmaz. Yine de sigortacı veya yeni hak sahibi, sigortanın varlığını öğrendikten itibaren 8 gün içerisinde poliçenin iptalini isteyebilirler.

Sigortalının ölümü halinde, yangın poliçesinin durumu ne olur?
Poliçenin tüm hak ve menfaatleri, yeni hak sahiplerine devrolur.

Sigorta şirketi eksper raporu haricinde ödeme yapabilir mi?
Eksper raporları tazminat tutarının hesabında yol gösterici belgelerdir, bağlayıcılığı yoktur. Tazminat tutarı konusunda sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmazlıklarda bağlayıcı karar verme yetkisi mahkemelerindir.

Yangın sigorta poliçesinde prim nasıl tespit edilir? Her şirket farklı fiyat verebilir mi?
Sigorta şirketleri hasar anında eksper raporuna gerek duysalar da, eksper ve eksper raporları tazminat tutarının hesabında yol göstericidir. Bağlayıcılıkları yoktur.
Sigortalı ile Sigorta Şirketi arasındaki anlaşmazlıklar da ise bağlayıcı karar verme yetkisi mahkemelerin veya sigorta şirketinin üye olması durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna aittir.


Trafik Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Trafik sigortasının primleri taksitlendirilebilir mi?
Trafik poliçe priminin tamamı, sözleşme yapılır yapılmaz poliçenin teslimi karşılığında peşinen ödenir. Ancak taraflar sigorta priminin en az dörtte biri poliçenin teslimi karşılığında peşin olmak koşuluyla taksitler halinde ödenmesini kabul edebilirler. Şirket uygulamalarımız içinde Trafik poliçesi peşin düzenlenmekte olup, blokeli kart ile 2 veya 3 taksit yapılabilmektedir.

Ticari taksilerin trafik sigortası primi neden otomobiller için belirlenen primden çok daha yüksektir?
Primler her bir araç cinsinin hasar ve prim toplamlarına göre ayrı ayrı tespit edilir. Bir araç grubu fazla kazaya sebep oluyorsa, o grup araçların primleri daha yüksek tespit edilir.

Kendi aracımın Trafik Sigortası arabamın hasarını karşılar mı?
Trafik Sigortası, sadece üçüncü şahıslara verilen zararları karşılamakta olup kendi aracınızın hasarını ödemez, bunun için kasko sigortası yaptırmanız gerekir.

Trafik Sigortası manevi tazminat taleplerini karşılar mı?
Trafik Sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamaz.

Motorlu Kara Taşıt Araçları İhtiyari Mali Sorumluluk sigortası manevi tazminat taleplerini karşılar mı?
Motorlu Kara Taşıt Araçları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası ile manevi tazminat talepleri ek sözleşme ile teminat altına alınabilir.

Aracın kayıtlı olduğu il Trafik sigortası primini etkiler mi?
Evet, etkiler. Araç işletenlerine kayıtlı oldukları illere göre Trafik Sigortası Tarife ve Talimatlarında belirtilen oranlarda il trafik hasar yoğunluğu indirimi yapılır.

Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk sigortası yaptırmış bir araca Trafik sigortasında indirim yapılır mı?
Evet, yapılır. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa tabi yolcu taşımacılarının, yolcuya gelebilecek bedeni zararlar için bu Kanun gereğince Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk sigortası yaptırdıklarını belgelemeleri durumunda yüzde 20 oranında indirim yapılır.

Motorlu aracın kazaya karışıp karışmaması Trafik sigortasının primini etkiler mi?
Evet, etkiler. Sigorta şirketleri Trafik Sigortası Tarife ve Talimatlarında belirtilen basamak ve oranlara göre hasarsızlık indirimi veya prim artırımı uygulaması yaparlar. İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için dördüncü basamaktan prim uygulanır.

Trafik sigortasında tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim indirimi veya prim artırımı uygulaması, aracı mı yoksa işleteni mi takip eder?
Tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim indirimi veya prim artırımı uygulaması işleteni takip eder.

Aracın çektiği römork, yarı römork veya çektiği başka bir aracın neden olduğu zararlar, çeken aracın trafik sigortasından karşılanır mı ?
Evet, çeken aracın trafik sigortası araca bağlı çekilen römork, yarı römork veya çekilen diğer bir aracın neden olduğu zararları da kapsar. Ancak römorklar insan taşımada kullanılıyorsa, çeken araçtan ayrı ve özel şartlar içeren ek bir sorumluluk sigortası yaptırmaları gerekir.

Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüslere, gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile bırakılan aracın sebep olacağı zararlar Trafik sigortası teminatı kapsamında mıdır?
Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüslere, gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile bırakılan aracın sebep olacağı zararlar teminat kapsamı dışında olup, motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların sorumluluklarını sigorta ettirmeleri zorunludur. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların teminat ve primleri ile ilgili bilgiler Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatı içerisinde ayrıca açıklanmıştır.

Yarışa katılan araçların verecekleri zararlar trafik sigortası teminat kapsamında mıdır?
Yarışlara katılan araçların sebep olacağı zararlar teminat kapsamı dışında olup, yarış düzenleyenlerin, sorumluluklarını sigorta ettirmeleri zorunludur. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların ve yarış düzenleyenlerin teminat ve primleri ile ilgili bilgiler Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatı içerisinde ayrıca açıklanmıştır.

Trafik sigortasında tedavi gördükten sonra ölen kişiye, hem tedavi, hem ölüm tazminatı ödenebilir mi ?
Tedavi olan kişinin tedavi tazminatı 6111 sayılı torba yasaya göre ödenmemektedir.Ancak tedavi sonrası kaza ile illiyeti var ise ölüm teminatından ödeme yapılmaktadır.

Ölüm, yaralanma sonucunda geçici veya kalıcı iş görememe hali oluştuğunda, trafik sigortası bu zararı öder mi?
Evet. Geçici iş göremezlik hali tedavi kapsamında olup 6111 sayılı yasa gereği ödenmemektedir. Kalıcı iş görememe hali teminat limiti ile sınırlı olmak kaydı ile zarar karşılanmaktadır.

Sigortalıya dava açılması halinde, bu giderler trafik sigortası kapsamında mıdır?
Evet. Sigortalının kusuru olması halinde dava masrafları ile avukatlık ücretleri, poliçe limitleri ile sınırlı olmak kaydıyla trafik poliçesi kapsamındadır.

Trafik kazasında zarar görenler kazaya neden olan kişiye taleplerini ne kadar sürede yapmalıdır ?
Zarar gören, kazaya neden olan kişiyi öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl içinde talebini bildirmek zorundadır. Ancak bu süre her halükarda kaza tarihinden itibaren 10 yıl ile sınırlıdır. Bu süre bittikten sonra yapılacak talepler karşılanmaz.

Trafik sigortasında tazminat kaç gün içerisinde ödenir?
Trafik Sigortasında Tazminat gerekli belgeleri sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine iletildiği tarihten itibaren sekiz iş günü içerisinde ödenir.


Kasko Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Kasko poliçesinde araç bedeli enflasyona karşı nasıl korunmaktadır?
Piyasa rayici ile sınırlı kalmak şartıyla, bir yıl içerisinde belirlenen bir enflasyon oranında sigorta bedelinin artışını teminat altına almak mümkündür. Bu amaçla oluşturulmuş klozu almak gerekir.

Araç el değiştirdiğinde, kasko poliçesi de el değiştirir mi?
Araç el değiştirdiğinde, kasko poliçesi el değiştirmez. Poliçe iptal edilerek işlememiş günlerin primi gün esasına göre sigortalıya iade edilir. Aracı yeni satın alan kişi, isteği halinde yeniden sigorta yaptırabilir.

Sigortalı öldüğünde kasko sigorta poliçesinin durumu ne olur?
Tüm hak ve menfaatler ile borçlar, kanuni varislere devreder. Devir için veraset ilamının ibrazı gereklidir.

Araç, noter satışı olmaksızın, el senedi ile satılmış ve alan kişi kazaya karışmış ise, satan açısından sorumluluk sözkonusu olur mu?
Mevzuata göre, araçlara ilişkin mülkiyet değişikliği noter satışı ile mümkündür. Noter satışı olmayan araç için işleten sıfatı değişmez. Her iki tarafın kendi aralarında yapmış olduğu el sözleşmesi satan kişinin sorumluluğunu kaldırmaz.

Hasarsızlık indirimine hak kazanmış bir aracın sigorta yenilemesinin başka şirkete yaptırılması durumunda hasarsızlık indirimi devam eder mi?
Önceki poliçede hasarsızlığa hak kazandığına ilişkin bir belgenin, önceki sigorta şirketi tarafından yeni sigortayı yapacak olan şirkete intikal ettirilmesiyle, hasarsızlık indirimi devam eder. Hasarsızlık indirim hakkının kaybolmaması için sigortaya ara verilmemesi esastır.

Hasarsızlık indirimine hak kazanmış bir araç satıldığında, yeni alınan araçta da bu hak devam eder mi?
Devam edebilir. Hasarsızlık indiriminden yararlanabilmek için poliçenin kesintisiz devam etmesi şarttır. Yeni araç satın alındığında, zeyilname ile yeni aracın poliçeye dahil edilmesi gereklidir.

Araç, başka bir taşıtla taşınırken hasar meydana gelirse, kasko sigortası hasarı karşılar mı?
Aracın kendi gücüyle girip çıkacağı, ruhsatlı ve tarifeli çalışan gemi ve trenlerde taşınması esnasında oluşan hasarlar teminata dahil olup, diğer taşımalar sırasında oluşan hasarlar kapsam dışındadır.

Aracın çekilmesi esnasında oluşan hasarlar, kasko sigortasına dahil midir?
Kamu otoritesi tarafından çekilmesi esnasında oluşan hasarlar teminata dahildir.

Aracın aksesuarları kasko sigortalarına dahil midir?
Standart lastik ve jantlar otomatik teminat kapsamındadır. Araca sonradan ilave edilen özel lastik, çelik jantlar, değer olarak standartlarından farklı olduğu için, değerleri sigortalı ile sigortacı tarafından mutabık kalınarak tesbit edilmeli, poliçede ayrıca belirtilmelidir. Orijinal olmayan radyo, teyp, kolonlar, equalizer, klima, alarm, telsiz, telefon, faks, otomatik anten, takometre gibi cihazlar, ancak ek prim alınarak kasko poliçesi kapsamına dahil edilebilirler. Bu tür cihazların marka ve bedellerinin kasko poliçesinde mutlaka gösterilmesi gerekmektedir. Bu cihazlar aracın orijinalinde var ise orijinal olduğu da belirtilmelidir.

Araç hasar gördüğünde, tamirde geçen süreye isabet eden ulaşım giderleri veya iş durması kayıpları kasko teminatına dahil midir?
Sigortalı aracın kasko teminatına dahil olan bir kaza sonucu zarar görmesi halinde (çalınma hali hariç) makul tamir süresi içinde, taşıtın kullanım ve gelir kaybından doğan, özel araçlar için "ulaşım giderleri"; ticari araçlar için "iş durması" teminatları, belirlenen limitlerle sınırlı olarak ek prim ile teminat altına alınabilir.

Kasko sigortalı aracın çalınması halinde, tazminat ödenmeden bekleme süresi var mıdır?
Çalınan aracın bulunması için ilgili makamların yapacakları araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği takdirde, ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınarak, sigortacı tazminatı öder. Bu ödemeyi takiben çalınan araç bulunduğu takdirde, bu durumu sigortalı yazı ile sigortacıya derhal bildirmekle yükümlüdür; sigortalı, aldığı tazminatı iade ederek aracını geri alabilir veya aracını sigortacıya devreder.


Nakliyat Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Nakliyat sigortalarının yaptırılması bir zorunluluk mudur?
Nakliyat sigortalarının yaptırılması için yasal bir zorunluluk yoktur. Bununla birlikte emtia nakliyat (yük) sigortalarında bankaların sigorta güvencesi aramaları, tekne sigortalarında ise riske maruz meblağların yüksekliği ve ipotek alacaklısının sigorta teminatı arzusu, nakliyat sigortalarını finansal bir zorunluluk haline getirmiştir.

Nakliyat poliçelerinde kullanılan özel şartların (klozların) amacı nedir?
Nakliyat sigortaları uluslararası nitelikte sigortalardır. Dışalım ya da dışsatıma konu yükün sigortasında, satış sözleşmesinin taraflarından biri yabancı olacağından gerek alıcı gerekse satıcının standart ve uluslar arası kabul görmüş bir sigorta teminatı üzerinde anlaşmaya varmaları gerekmektedir. Diğer taraftan tekne sigortalarında da aynı zorunluluk teknenin çalışması sırasında muhatap olabileceği yabancı üçüncü şahıslar (gemi, liman yetkilisi vb.) açısından ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de bütün dünyada genel kabul ve kullanım alanı bulmuş olan Londra Sigortacılar Enstitüsü (Institute of London Underwriters) tarafından hazırlanmış yük ve tekne kloz takımları nakliyat sigorta poliçesine özel şart olarak eklenip kullanılmaktadır.

Emtea nakliyat (yük) sigortalarının fiyatlandırılmasında rol oynayan etkenler nelerdir?
Emtea nakliyat (yük) sigortalarının fiyatlandırılmasında rol oynayan etkenleri dört bölümde toplayabiliriz.
- Malın cinsi, ambalajı, taşıma biçimi
- Sefer
- Taşıma aracı
- Teminatın kapsamı

Tekne sigortalarının fiyatlandırılmasında rol oynayan etkenler nelerdir?
Tekne sigortalarının fiyatlandırılmasında rol oynayan etkenleri beş bölümde özetleyebiliriz.
- Teknenin cinsi
- Teknenin sigorta bedeli
- Teknenin yaşı ve tonajı
- Teminatın kapsamı
- Teknenin sefer sahası ve faaliyet alan
- Teknenin hızı


Mühendislik Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Makine kırılması sigortası, hırsızın makinelere vereceği hasarı da karşılar mı?
Hırsızlık ve hırsızlığa teşebbüs teminat dışıdır.

Hasar olduktan sonra sigorta biter mi?
Temin edilen rizikonun gerçekleşmesi ile tam hasar meydana geldiği takdirde sigorta teminatı sona erer. Kısmi hasar halinde, sigorta bedeli hasar tarihinden itibaren ödenen tazminat miktarı kadar eksilir.

Makine Montaj sigortası poliçesi vade bitiminden önce iptal edilebilir mi?
Sigorta ettiren fesih hakkını istediği zaman kullanabilir, fesih posta veya notere verildiği tarihten 15 gün sonra öğleyin saat 12:00’de geçerli olur.

Büro, atölye ve/veya fabrikadaki elektronik cihazlar için Elektronik Cihaz sigorta teminatı aldıktan sonra ayrıca demirbaş olarak yangın ek teminatının alınması gerekli midir?
Elektronik Cihaz sigortasında yalnızca cihazların bozulması değil; yangın, hırsızlık, doğal afetler de (deprem hariç) teminat kapsamına dahildir. Ayrıca yangın ek teminatının alınmasına gerek yoktur.

Garanti kapsamındaki elektronik cihazlara ve/veya makinelere teminat alınması gerekir mi?
Garanti kapsamı yalnızca üretim hatalarını karşılar, kullanıcının vereceği hasarlar ile, yangın, hırsızlık, doğal afetler v.b. hasarların tazmin edilebilmesi amacıyla elektronik cihazlar için Elektronik Cihaz sigortası, makineler için Yangın ve Makine kırılması sigortasının yaptırılması gereklidir.

Araçta bulunan teyp, kolon, ekolayzır, alarm v.b. cihazlar araçla birlikte güvence altına alınabilir mi?
Cihazların bildirilmesi kaydıyla güvence altına alınabilir.


Tarım Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Dolu sigortası primleri belirlenirken bölge farkı gözetilir mi?
Prim fiyatları, meteorolojik kayıtlar ile belirlenen dolu tehlike bölgelerine göre ve ürünlerin doluya karşı hassasiyet derecelerine göre tespit edilir.

Sigorta yaptırdıktan sonra sigortalı alanda herhangi bir değişiklik yaparsam, sigortacıma bildirmek zorunda mıyım?
Aynı veya başka bir ürünün yeni ekimi sigortacıya bildirilmediği sürece, teminat sigorta konusu yerde yeni ekimi yapılan ürün için devam etmez.

Hasarı önlemeye, azaltmaya ya da hafifletmeye yarayacak önlemler için harcadığım masrafları sigorta şirketinden talep edebilir miyim?
Alınan önlemler ve sigortacı tarafından alınması istenilen önlemlerin gerektirdiği masraflar, sigortacı tarafından ödenir. Ancak, poliçede belli bir oranda hasar muafiyeti öngörülmüşse, alınan önlemlerden doğan masraflar bu oran düşülerek ödenir.

Nakliyat sırasında meydana gelen ölümler Hayvan Hayat sigortası teminatı altına mıdır?
Deniz, hava ve kara yollarında motorlu ve motorsuz taşıt araçlarında yapılacak taşımalar sırasında meydana gelen ölümler, öldürmeler ve kestirmeler teminat dışındadır.

Sigortalı olan sera satıldığında sigorta devam eder mi?
Sözleşme süresi içinde, sigortalı sera veya içindeki ürünlerin menfaat sahibinin değişmesi halinde sözleşme hüküm ifade etmeye devam eder ve sigorta ettirenin sözleşmeden doğan hak ve borçları yeni hak sahibine geçer. Değişiklik halinde, sigorta ettiren ve sigortanın varlığını öğrenen yeni hak sahibi durumu 15 gün içinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.

Sera sigortası teminatına don, sel ve su baskını, fırtına ve deprem gibi doğal afetlerin neden olduğu hasarlar, girer mi?
Ek sözleşme yapılmak suretiyle bu genel şartlara ilişik klozlar dahilinde teminat kapsamı içine alınabilir.

Kümes Hayvan Hayat sigortası başladığı anda var olan hastalıklardan meydana gelen ölümler sigorta teminatına dahil midir?
Sigortanın başladığı anda önceden mevcut hastalıklar, beslenme bozukluğu ve yetersizlikler teminat dışındadır.

Kümes Hayvan Hayat sigortası yapılırken kümeslerde belirli standartlar aranır mı?
Aranır, kümeslerin bakımsızlığı ve temiz tutulmaması ehil olmayan kişilerce bakım, yem noksanlığı, aşılamaların zamanında yapılmaması ve hastalıkları önleyici tedbirlerin alınmaması gibi sigorta ettirenin kusurları tespit edildiği takdirde sigortacı 8 gün içinde sözleşmeyi feshedebilir veya sigorta ettireni Hayvan Sağlık Zabıtası Kanununun ve nizamnamesinin gerektirdiği tedbirleri belirli bir süre içinde yerine getirmeye davet eder. Sigorta ettiren bu isteği kabul etmez veya zamanında yerine getirmez ise sigortacı yine 8 gün içinde fesih hakkını kullanabilir. Sigorta sözleşmesinin feshinde işlememiş günlere ait prim gün esası üzerinden sigorta ettirene geri verilir.

Sigortalı hayvanların mülkiyetinde bir değişiklk olduğu takdirde, Kümes Hayvan Hayat sigortası sözleşmesi bozulur mu?
Sigortalı hayvanların mülkiyetinde bir değişiklik olduğu takdirde, sigorta sözleşmesi bozulmuş olur ve feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçen sürenin primi gün esasına göre hesap edilir ve fazlası sigorta ettirene geri verilir.


scroll up